Dofinansowania na sprzęt pszczelarski w ramach dotacji mechanizmu wsparcia rynku produktów pszczelarskich na rok 2021.
Komu przysługuje refundacja i jak ją uzyskać?
zobacz więcej
Zima jest bardzo trudnym okresem dla pszczół, kiedy to dzielnie walczą o przetrwanie – niestety z różnymi skutkami, gdyż nie każda rodzina przetrwa. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie prace powinni wykonywać pszczelarze w styczniu, czyli w środku okresu zimowli, to zapoznaj się z artykułem!
zobacz więcej
Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, co może zagrażać zimującym pszczołom i jak temu zapobiegać.
zobacz więcej
Odpowiednie przygotowanie do zimowli, kiedy nie prowadzi się żadnych prac przy ulach, a dające miód owady rzadko opuszczają swój dom (zajęte łączeniem się w rodziny) obejmuje nie tylko ułożenie gniazda oraz ocieplenie konstrukcji, ale również późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół.
zobacz więcej
Jednym ze zjawisk, jakie można zaobserwować w pasiece są tzw. jesienne rabunki. Jest to rzecz zupełnie naturalna w okresie bezpożytkowym, natomiast każdy bartnik powinien wiedzieć, na czym polegają oraz poznać mechanizmy ich działania.
zobacz więcej
Czynnością, którą praktykuje się w wielu polskich pasiekach od lat jest tworzenie odkładów pszczelich. Warto dowiedzieć się więcej o tym, jak się je tworzy i jakie są jego główne założenia.
zobacz więcej
Dowiedz się, co warto wiedzieć o nastroju rojowym pszczół, aby mu zapobiegać lub w razie potrzeby niwelować jego skutki i tym samym nie pozostawać stratnym w sezonie.
zobacz więcej
Zimowla jest trudnym okresem dla pszczół, ponieważ wiele z nich wtedy zostaje osłabionych niską temperaturą i głodem, a także dotkniętych chorobami. Po zimie trzeba ocenić stan pasieki, wyeliminować pozimowe nieprawidłowości i tym samym przygotować się do pszczelarskiej wiosny.
zobacz więcej
Produktem ubocznym pochodzącym z przetwarzania nektaru kwiatowego pozyskiwanego z roślin miododajnych jest miód. Nie bez powodu jego popularność od setek lat nie słabnie - dowiedz się więcej o tym, jakie są jego wartości lecznicze.
zobacz więcej
Wyróżniamy dwa typy ula wielkopolskiego: leżak i stojak. Głównymi czynnikami, które powinny decydować o wyborze modelu, powinny być doświadczenie pszczelarza oraz wielkość jego pasieki.
zobacz więcej
Zimowanie pszczół to okres trwający od 100 do 150 dni zimą, podczas którego owady pozostają w ulu. Priorytetem jest wtedy zapewnienie im odpowiedniej ilości zapasów pokarmu, optymalnej temperatury do przeżycia oraz spokoju.
zobacz więcej
Zakładając własną pasiekę mamy dwa wyjścia: możemy albo zbudować ul samodzielnie, albo go kupić. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, niezależnie jednak od tego, ku której opcji się skłaniamy, warto wiedzieć, jak ul wielkopolski jest zbudowany.
zobacz więcej
Tak samo, jak na innym gospodarstwie, na pasiecznym należy przestrzegać pewnych zasad organizacji oraz ustalić sobie plan działania, założenia do spełnienia i wybrać najlepsze metody pracy.
zobacz więcej
Na rynku obecnie dostępnych jest wiele rodzajów uli - należy zastanowić się więc, który z nich będzie najlepszym rozwiązaniem.
zobacz więcej
Decydując się na założenie pasieki, z pewnością zastanawiasz się czy zostały stworzone jakieś konkretne ograniczenia oraz nakazy w prawie, których powinieneś przestrzegać
zobacz więcej