Pszczoły muszą mieć zapewnione komfortowe warunki do rozwoju, aby produkowały wysokiej jakości, pyszny i pożywny miód. Owadom hodowlanym należy zapewnić specjalne ule, dzięki którym będą miały dostatecznie dużo przestrzeni, a hodowca dobry dostęp do nich, by należycie o nie zadbać i doglądać produkcji miodu. Wykorzystywany “sprzęt” powinien być profesjonalny i odpowiednio dobrany do potrzeb pasieki, a także wygodny w użytkowaniu.
Na rynku obecnie dostępnych jest wiele rodzajów uli - należy zastanowić się więc, który z nich będzie najlepszym rozwiązaniem. Drewno jest najpopularniejszym materiałem, z którego się je wykonuje oraz najbardziej tradycyjnym. Musi jednak być odpowiednio zaimpregnowane, by było odporne na działanie warunków atmosferycznych i przetrwało wiele lat bez ingerencji szkodników. Ponadto, mają największą wagę i należy przeznaczyć na nie nieco większą ilość miejsca niż na przykład na ule styropianowe.
Ule plastikowe cechują niskie koszty utrzymania oraz odporność na szkodniki. Ich ściany zapewniają dobrą izolację, a wykonanie z tworzywa sztucznego gwarantuje większą lekkość konstrukcji w porównaniu na przykład z drewnianą. Jednakże, ze względu na zbyt mocną izolację w upalne dni istnieje ryzyko powstawania pleśni. Ponadto, silne oddziaływanie promieni słonecznych będzie źle wpływało na plastik, który między innymi będzie się odbarwiał.
Wybierając ul styropianowy decydujesz się natomiast na najbardziej nowoczesny wariant. Jest najlżejszy z wymienionych, a przy tym korzystny cenowo i ma dobre właściwości izolacyjne. Odpowiednio zakonserwowany (na przykład farbą silikonowo-akrylową) będzie odporny na działanie słońca. Mimo lekkości styropianu, uszkodzenia nie powstają w nim często - a jeśli się tak zdarzy, bardzo łatwo je naprawić klejem czy szpachlą.
Najlepszą opcją z uli dostępnych na rynku będą więc styropianowe, które mają najwięcej zalet. Lekkość, a więc możliwość łatwego przenoszenia, korzystna cena, łatwość w utrzymaniu – wszystkie te cechy sprawiają, że zyskują na popularności i warto je wybrać.
powrót