Wiosna - czas odrodzenia, odzyskania sił witalnych i rozkwitania to również czas na uporządkowanie wielu spraw, również w pasiece. Zimowla jest trudnym okresem dla pszczół, ponieważ wiele z nich wtedy zostaje osłabionych niską temperaturą oraz w niektórych przypadkach nawet i głodem (kiedy bartnik jest mniej doświadczony), a także dotkniętych chorobami, takimi jak nosemoza. Po zimie trzeba ocenić stan pasieki, wyeliminować pozimowe nieprawidłowości i tym samym przygotować się do pszczelarskiej wiosny. Właściwy sezon trwa mniej więcej od marca do lipca, przy czym maj i czerwiec to miesiące, w których zbiera się miód. W lipcu i sierpniu już rozpoczyna się przygotowanie do kolejnej zimy, dlatego w latem warto zacząć podkarmiać owady syropem cukrowym.
Pierwszy oblot wiosenny
To zjawisko, podczas którego doświadczony bartnik może już bardzo dużo dowiedzieć się o kondycji pszczół i uzyskać odpowiedź na pytanie, jak się miewają po zimowli. Przykładowo, jeśli owady latają grupkami i drżą, może to wskazywać na nosemozę. Jeśli oblot zajmuje zbyt dużo czasu, mogą być bardzo osłabione, a jeśli nadmiernie rozpraszają się, to być może matka nie przezimowała.
Przegląd ula i pasieki
To najważniejszy element przygotowania, który można wykonać, kiedy temperatura powietrza osiąga minimum 15 stopni i nie ma deszczu ani wiatru. Trzeba zweryfikować, czy:
- w ulu znajdują się martwe pszczoły; jeśli rodzina się osypała, należy je wyciągnąć, a najlepiej również przenieść i zabezpieczyć cały ul, aby inne rodziny nie udały się do niego po zapasy i nie roznosiły w ten sposób chorób po całej pasiece (następnie trzeba go wyskrobać i zdezynfekować),
- owady są osłabione i głodują,
-w ulu znajduje się matka; jeśli nie, a także jeśli rodzina jest osłabiona, warto połączyć ją z inną rodziną dla jej wzmocnienia i wyrównania sił w pasiece (nie należy łączyć chorych rodzin ze zdrowymi!),
- matka w rodzinie czerwi; bartnik może bowiem określić jej kondycję analizując stan czerwia.
A jak przygotować ul na wiosnę?
W ramach przygotowań należy również zając się ulami. Trzeba sprawdzić, ile każdy ma zapasów pokarmu oraz wody, a także dostosować wielkość obecnego gniazda do ula. Ponadto, należy zająć się pracami porządkowymi, czyli usunąć osyp zimowy (martwe pszczoły) i ocieplić gniazdo.
powrót