Produktem ubocznym pochodzącym z przetwarzania nektaru kwiatowego pozyskiwanego z roślin miododajnych jest miód. Ten zdatny do spożycia przez ludzi produkowany jest przez pszczoły - inne, wytwarzane przez inne gatunki owadów mogą być szkodliwe dla zdrowia. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, a następnie trawiąc je, dodatkowo wzbogacają w różne enzymy. Bez wątpienia jest to jedyny w swoim rodzaju produkt, który stosuje się od wieków na różne sposoby: jest spożywany bezpośrednio, dodawany do napojów (na przykład herbaty), a także aplikowany na skórę. Nie bez powodu jego popularność od setek lat nie słabnie - dowiedz się więcej o tym, jakie są wartości lecznicze miodu!
Co dokładnie znajdziemy w miodzie?
Nim przejdziemy do jego wartości leczniczych, zacznijmy jednak od tego, z czego się składa. Wbrew często powtarzanemu przekonaniu nie jest to jedynie zbitek cukrów prostych. W prawdziwym, w pełni naturalnym miodzie oprócz cukrów (fruktozy i glukozy) znajdziemy nadtlenek wodoru, minerały (na przykład wapń i magnez), witaminę C oraz kilka z grupy B. Cechą charakterystyczną dla tego produktu jest również obecność enzymów. Wytwarzane są one w gruczołach ślinowych pszczół i w wyniku trawienia nektaru przedostają się one do produktu końcowego.
Szereg wartości leczniczych
Medycyna naturalna od wieków uwzględnia korzystanie z produktu, który dają nam pszczoły. Już w starożytnym Egipcie czy Chinach stosowało się go na różne dolegliwości; nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Znajdują się w nim wyżej wspomniane enzymy, takie jak lizozym, inhibina oraz apidycyna, które mają działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Z tego względu wiele osób praktykuje nakładanie miodu na rany. Wierzy się również w jego siłę do przeciwdziałania wolnym rodnikom, do wspomagania pracy narządów (na przykład nerek lub wątroby) oraz uszczelniania naczyń krwionośnych. Powszechnie stosowany jest również w pielęgnacji urody, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające, regenerujące oraz rozjaśniające skórę.
powrót