close icon

Zaloguj się

MAM JUŻ KONTO W SKLEPIE

adres e-mail
hasło


Nie pamiętasz hasła?

Zarejestruj się

CHCĘ ZOSTAĆ UŻYTKOWNIKIEM SKLEPU
Aby zarejestrować się, wypełnij następujący formularz. Zapamiętamy wprowadzone dane, aby ułatwić Ci zakupy przez stronę internetową.
Imię *
Nazwisko *
Adres e-mail *
Hasło *
Powtórz hasło *
Przepisz kod z obrazka *
* Oświadczam, że zapoznałem się regulaminem i akceptuję jego warunki

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz komunikację za pośrednictwem poczty elektronicznej w celach związanych z realizacją zamówień, zgodnie z "Ustawą o Ochronie danych Osobowych" z dnia 29.08.1997r (Dz. Ust. Nr 133 poz. 883)
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej



Wartości lecznicze miodu

Produktem ubocznym pochodzącym z przetwarzania nektaru kwiatowego pozyskiwanego z roślin miododajnych jest miód. Ten zdatny do spożycia przez ludzi produkowany jest przez pszczoły - inne, wytwarzane przez inne gatunki owadów mogą być szkodliwe dla zdrowia. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, a następnie trawiąc je, dodatkowo wzbogacają w różne enzymy. Bez wątpienia jest to jedyny w swoim rodzaju produkt, który stosuje się od wieków na różne sposoby: jest spożywany bezpośrednio, dodawany do napojów (na przykład herbaty), a także aplikowany na skórę. Nie bez powodu jego popularność od setek lat nie słabnie - dowiedz się więcej o tym, jakie są wartości lecznicze miodu!

Co dokładnie znajdziemy w miodzie?

Nim przejdziemy do jego wartości leczniczych, zacznijmy jednak od tego, z czego się składa. Wbrew często powtarzanemu przekonaniu nie jest to jedynie zbitek cukrów prostych. W prawdziwym, w pełni naturalnym miodzie oprócz cukrów (fruktozy i glukozy) znajdziemy nadtlenek wodoru, minerały (na przykład wapń i magnez), witaminę C oraz kilka z grupy B. Cechą charakterystyczną dla tego produktu jest również obecność enzymów. Wytwarzane są one w gruczołach ślinowych pszczół i w wyniku trawienia nektaru przedostają się one do produktu końcowego.

Szereg wartości leczniczych

Medycyna naturalna od wieków uwzględnia korzystanie z produktu, który dają nam pszczoły. Już w starożytnym Egipcie czy Chinach stosowało się go na różne dolegliwości; nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Znajdują się w nim wyżej wspomniane enzymy, takie jak lizozym, inhibina oraz apidycyna, które mają działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Z tego względu wiele osób praktykuje nakładanie miodu na rany. Wierzy się również w jego siłę do przeciwdziałania wolnym rodnikom, do wspomagania pracy narządów (na przykład nerek lub wątroby) oraz uszczelniania naczyń krwionośnych. Powszechnie stosowany jest również w pielęgnacji urody, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające, regenerujące oraz rozjaśniające skórę.
 

Dane kontaktowe


PPHU PLAST-PRODUKT
Jerzy Wyrobek


ul. Trzciniec 8A
32-626 Jawiszowice


ulewyrobek@gmail.com


tel.: 507 053 975