close icon

Zaloguj się

MAM JUŻ KONTO W SKLEPIE

adres e-mail
hasło


Nie pamiętasz hasła?

Zarejestruj się

CHCĘ ZOSTAĆ UŻYTKOWNIKIEM SKLEPU
Aby zarejestrować się, wypełnij następujący formularz. Zapamiętamy wprowadzone dane, aby ułatwić Ci zakupy przez stronę internetową.
Imię *
Nazwisko *
Adres e-mail *
Hasło *
Powtórz hasło *
Przepisz kod z obrazka *
* Oświadczam, że zapoznałem się regulaminem i akceptuję jego warunki

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz komunikację za pośrednictwem poczty elektronicznej w celach związanych z realizacją zamówień, zgodnie z "Ustawą o Ochronie danych Osobowych" z dnia 29.08.1997r (Dz. Ust. Nr 133 poz. 883)
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej



Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Wakacyjne miesiące już za nami, co w przypadku pasiek oznacza koniec miodobrania i konieczność rozpoczęcia przygotowań do okresu zimowego. Odpowiednie przygotowanie do zimowli, kiedy nie prowadzi się żadnych prac przy ulach, a dające miód owady rzadko opuszczają swój dom (zajęte łączeniem się w rodziny) obejmuje nie tylko ułożenie gniazda oraz ocieplenie konstrukcji, ale również późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół. Ostatnie z wymienionych działań ma na celu zapewnić owadom odpowiednią ilość pożywienia przez cały okres zimy, co przekłada się na osiągnięcie oczekiwanego rezultatu na wiosnę. Na tej czynności nie można oszczędzać, by nie doprowadzić do negatywnych konsekwencji braku słodkiego towaru w odpowiedniej ilości w kolejnym roku.

Jak prawidłowo podkarmiać pszczoły?

Znaczenie schyłku lata i początku jesieni

Podkarmianie powinniśmy zacząć pod koniec lata (ostatnie dni sierpnia) i zakończyć najlepiej w połowie września - z uwagi na to, że w ulu znajduje się wówczas czerw, z którego rozwijają się młode pszczoły oraz panuje w nim wysoka temperatura. Jako pożywienie wykorzystuje się gęsty syrop, który można pozyskać rozpuszczając cukier w wodzie w odpowiedniej proporcji (1,5-2 kg cukru na 1 litr wody). Wysoka temperatura w ulu sprawia, że syrop się dobrze odparowuje, zagłębiając w górnych i bocznych plastrach (później także w środkowej części), co przekłada się na prawidłowy rozwój rodzin oraz zapewnia pozostawanie poszczególnych osobników w odpowiedniej kondycji.

Konsekwencje jesiennego podkarmiania

Im później rozpocznie się podkarmianie, tym trudniej będzie osiągnąć opisane wyżej efekty. Niższa temperatura przekłada się na gorsze odparowywanie syropu, co osłabia pszczele rodziny (także powodując zgony) i pogarsza cały okres zimowli, czego konsekwencje widoczne są na początku marca oraz kwietnia. Z tego powody schyłek lata oraz pierwsze tygodnie jesieni należy poświęcić na to, by odpowiednio zadbać o swoje pszczoły pod względem dostarczania im pożywienia, by wiosną cieszyć się dużą ilością i dobrą kondycją owadów poszukujących pożytków nektarowych, a także późniejszą możliwością zbierania słodkich towarów powstałych z ulach.

Dane kontaktowe


PPHU PLAST-PRODUKT
Jerzy Wyrobek


ul. Trzciniec 8A
32-626 Jawiszowice


ulewyrobek@gmail.com


tel.: 507 053 975